Het gebied Bedrijventerreinen Zuid bestaat uit diverse, afzonderlijke, naast elkaar gelegen bedrijventerreinen. Het gebied kent bedrijven in diverse categorieën, zoals logistiek, opslag, volumineuze detailhandel, logies en ondergeschikte kantoorpanden en kleinschalige detailhandel. Het gebied heeft een belangrijke verkeersfunctie, ter plaatse vinden veel transportbewegingen plaats en wordt er regelmatig geladen en gelost.
Historische situatie
Het gebied bedrijventerreinen Zuid bestaat uit verschillende bedrijventerreinen, die in de afgelopen decennia geleidelijk zijn ontstaan. Zo is het gemengde bedrijventerrein De Kronkels van ongeveer 57 hectare ontstaan vanaf 1955 en geleidelijk aan volgebouwd vanuit zuidelijke richting naar het noorden toe. Daarna is het bedrijventerrein Haarbrug ontwikkeld in drie van elkaar te onderscheiden fases.
Huidige situatie
De Kronkels
Het bedrijventerrein De Kronkels kent bedrijven in diverse categorieën, zoals logistiek, opslag, volumineuze detailhandel, logies en ondergeschikte kantoorpanden en kleinschalige detailhandel. Het terrein heeft een belangrijke verkeersfunctie, ter plaatse vinden veel transportbewegingen plaats en wordt er regelmatig geladen en gelost. Ook zijn er zes bedrijfswoningen aanwezig en heeft de rand van het bedrijventerrein een recreatieve functie.
Het terrein heeft een versteende en blokkige uitstraling, dit komt door het gebrek aan groen in de kern en de diverse silo’s en vierkante kantoren. Aan de randen is wel een groene zone ontwikkeld. Het kenmerkt zich ook door veel geluid en productie.
Haarbrug
Bedrijventerrein Haarbrug is ontwikkeld in drie fases: Haarbrug, Haarbrug-Noord en Haarbrug-Zuid. Op dit terrein ligt het bedrijf Voestalpine, met een dominante aanwezigheid. Dit is het grootste bedrijf van Bunschoten. De belangrijkste ontsluiting is de N199 vanuit het zuiden. Vanuit het noorden is het industrieterrein Haarbrug ontsloten via de N806. Het terrein is in meerdere fases uitgegeven. Haarbrug-Zuid was de laatste, in de jaren ’10 van de 21e eeuw.
De Kronkels-Zuid
In 2018 heeft de gemeente Bunschoten een eigen behoefteonderzoek laten uitvoeren naar de uitbreidingsvraag van lokale bedrijven. Uit dit onderzoek blijkt een uitbreidingsvraag naar 12,5 tot 15 hectare van lokale bedrijven en een uitbreidingsvraag van 14,5 en 15,5 hectare inclusief bedrijven zonder binding met de gemeente Bunschoten tot en met 2028. Hiervoor is De Kronkels-Zuid aangewezen als gepaste plek om te voldoen aan deze toekomstige vraag. De beoogde omvang van bedrijventerrein De Kronkels-Zuid bedraagt in totaal 14 hectare grond, te ontwikkelen in twee fases van elk ongeveer 7 ha.
Toekomstperspectief
Het bedrijventerrein Zuid wordt op toekomstbestendige wijze ontwikkeld. De speerpunten voor het bedrijventerrein zijn de volgende.
- Een goede balans tussen bedrijven (hoofddoel) en overige functies:
- bij herstructurering en door slimme inrichting van de bedrijventerreinen;
- bij het optreden van menging van vormen van bedrijvigheid.
- Voldoende ontwikkelingsmogelijkheden blijven bieden:
- voor de bestaande bedrijven en eigen ondernemers;
- om te voorzien in de bedrijfsbehoefte;
- door zorgvuldig ruimtegebruik;
- door in te zetten op kansrijke sectoren;
- door zowel kwantitatief als kwalitatief in te zetten op hoogwaardige nieuwbouw (dus geen verdozing), met een optimaal werkklimaat.
- Inzetten op klimaatadaptatie en duurzaamheid:
- door het verduurzamen van bedrijvigheid;
- door te voorzien in duurzame energieopwekking;
- door de aanwezigheid van voldoende groen en mogelijkheden voor de berging van water;
- door binnenterreinen en daken integraal te laten ontwerpen op het gebied van groen, energieopwekking en waterberging.
- Uitbreiding en ontwikkeling:
- via de aanleg van De Kronkels Zuid, in twee fases van 7 hectare elk, in totaal 14 hectare;
- altijd richting de A1, dus niet in oostelijke of westelijke richting ten op zichte van de bebouwde kom van Bunschoten-Spakenburg;
- via het doorontwikkelen en vernieuwen van de Kronkels en Haarbrug Noord, met een nieuwe fase 3 als zoekrichting voor de periode tussen 2030 en 2040, ten westen van fase 2.
- randvoorwaarde voor verdere uitbreiding en ontwikkeling is dat er een voldoende brede zone in stand blijft om de kenmerkende openheid van het landschap tussen de bebouwingzones van bedrijventerrein Haarbrug Zuid en vanuit Amersfoort te waarborgen.
- Bereikbaarheid en veiligheid borgen door:
- goede en veilige ontsluitingen, met mogelijke verbreding van de N199 tot een 4-baansweg;
- goede fietsverbindingen, met doorfietsroutes langs de N199 en bedrijventerrein.
Verbonden aan de thema’s: Bodem, lucht en water, Energie, Klimaat, Werken en ondernemen, Bereikbaarheid, Circulariteit