Een goede bereikbaarheid zorgt ervoor dat inwoners gemakkelijk kunnen komen waar ze willen. Bereikbaarheid is er op verschillende manieren. Op welke manier zijn bedrijven en winkels bijvoorbeeld te bereiken? Alleen met de auto, of ook met de fiets en met de bus? Een goede bereikbaarheid zorgt ervoor dat mensen makkelijk onderdeel kunnen zijn van de samenleving, of ze nu werken, winkelen of elkaar willen ontmoeten.
Waar staat Bunschoten nu?
Onze gemeente bestaat uit drie kernen die onderling redelijk verbonden zijn voor auto, fiets en wandelaar. De provinciale wegen zorgen voor de verbinding met snelwegen en de bredere omgeving. In sommige gebieden wordt gebruik gemaakt van het concept “auto te gast”.
Het landelijk gebied is vaak minder goed ontsloten voor het openbaar vervoer (OV) dan de grote steden. Toch doet gemeente Bunschoten het op dit aspect vrij goed. Op de meeste plekken in de gemeente kunnen we gebruik maken van het openbaar vervoer (dekkingsgraad van 74,9 %), terwijl dit voor vergelijkbare gemeentes in Nederland gemiddeld minder is.
Via de bus, heeft de kern Bunschoten een redelijk goede verbinding met het openbaar vervoer. Eemdijk en Zevenhuizen hebben ieder één halte, die bediend wordt door een eens per uur rijdende buurtbus.
Voor wandelaars loopt er één Lange Afstand Wandelpad door de gemeente, dit is het Zuiderzeepad. Daarnaast zijn er lokale wandelpaden. De gemeente beschikt verder over een ruim aanbod aan voorzieningen voor de fietser.
Wat komt er op ons af?
Veel vervoer vindt plaats met de auto, maar alternatieven zijn steeds vaker beschikbaar. Er zijn steeds meer vormen van openbaar vervoer “op maat”. Bewoners kunnen thuis een (deel)bus of een deelauto bestellen om naar een bepaalde plek te komen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden op het internet (apps). De elektrische auto is sterk in opkomst. Daarnaast vinden grote veranderingen plaats in het fietsverkeer, met de komst van de e-bike of de speed pedelec. Dit kan vragen om een andere inrichting van de openbare ruimte. Er komt bijvoorbeeld meer vraag naar oplaadpunten voor elektrische auto’s, of een andere inrichting van fietspaden. Hierbij wordt steeds meer een duidelijke link gemaakt tussen bereikbaarheid en gezondheid. We zien dat de frequentie van de lijnbusverbinding onder druk staat.
Hoe zien we de toekomst?
De auto is in Bunschoten niet weg te denken vanwege de ligging van de gemeente en het ontbreken van een treinstation. Hierbij ligt de focus op het oplossen van het parkeerprobleem in de gemeente. We zetten ons wel in op het stimuleren en optimaliseren van het OV- en fietsnetwerk.
Ook gaan we aan de slag met de volgende onderwerpen:
- Voor het hoofdnetwerk gaan we aan de slag met:
- het optimaliseren van de doorstroming, met onder meer concrete aandacht voor de N199 (mogelijke verbreding en scheiden landbouwverkeer en fietsers);
- het stimuleren van fietsgebruik door verbetering van het fietsnetwerk (ontwikkeling doorfietsroute Amersfoort-Bunschoten, in samenwerking met de provincie);
- het stimuleren van het gebruik van openbaar vervoer en het optimaliseren van de verbindingen.
- We zorgen voor een goede fietsverbindingen, toegankelijkheid voor mensen met een beperking, voldoende parkeergelegenheid en verduurzaming van vervoer.
- We maken werk van goede bereikbaarheid, ook voor de hulpdiensten, een passende weginrichting en voldoende parkeergelegenheid. Alleen waar dat verantwoord mogelijk is, hanteren we het uitgangspunt dat 90% van de geldende parkeernorm aan parkeerplaatsen moet worden gerealiseerd. Daarin wijken we af van het Convenant Duurzame Woningbouw provincie Utrecht 2022.
- Er wordt aandacht gevraagd voor stallingsruimte voor fietsers, voldoende (gratis) parkeren, verduurzaming, en maatregelen ter vergroting van de veiligheid en aantrekkelijkheid.
- We streven naar een veilige inrichting en een mogelijke afwaardering van sommige wegen voor alleen langzaam- en landbouwverkeer.
- Duurzame mobiliteit wordt gestimuleerd. Zo streven we op de bedrijventerreinen naar minder geluidsoverlast, minder uitstoot van CO2 en minder uitstoot van stikstof en fijnstof bij het laden en lossen.
- We gaan aan de slag met het optimaliseren van openbaar vervoer in de gemeente. We faciliteren in de toekomst steeds meer het gebruik van elektrische fietsen, auto's en bussen. En ook deelconcepten zoals deelauto's, -scooters en -fietsers juichen we toe.
- We optimaliseren bereikbaarheid en veiligheid voor alle weggebruikers. De geluidoverlast door wegverkeerslawaai neemt niet toe in de woongebieden. We maken gebruik van het concept “auto te gast” in gebieden waar dat passend blijkt.
- We werken aan een fijnmazig netwerk van wegen en paden die ook door recreatief verkeer (fietsers en wandelaars) gebruikt worden.
Relatie met: Energie, Klimaat, Agrarische sector, Werken en ondernemen, Recreatie en Toerisme, Iedereen doet mee in Bunschoten, Samen toekomstbestendig!