Bij het opstellen van de omgevingsvisie vinden wij het belangrijk dat bewoners, bedrijven en andere partijen meedenken over de inhoud. Bewoners weten het beste wat er in hun omgeving en hun leven belangrijk is. Daarom is hun mening waardevol en doet deze ertoe. Om ervoor te zorgen dat bewoners, ondernemers en verenigingen betrokken worden, hebben we in februari en maart 2021 vier zogeheten Meedenkavonden georganiseerd. Ook hebben we enquête uitgezet, waarop ongeveer 200 reacties zijn binnengekomen. In januari 2022 organiseerden we een tweede ronde participatie, met twee Meedenkavonden, één voor inwoners in het algemeen en één voor belanghebbende organisaties.
Voorbereiding
Wij zijn aan het proces begonnen door te verzamelen wat er op dit moment gebeurt in de gemeente. Welk beleid kent de gemeente, is dit beleid nog actueel? Wat kunnen we overnemen en wat moet nieuw worden ontwikkeld? Deze inventarisatie hebben we opgenomen in een notitie waarin we de vertrekpunten voor deze omgevingsvisie hebben vastgelegd. Die vertrekpunten hebben we verwerkt in deze omgevingsvisie. Ook zijn er interviews afgenomen bij de interne organisatie, met vragen zoals:
- Hoe ziet de gemeente eruit?
- Wat zijn de kwaliteiten en waar liggen de aandachtspunten?
- Welke nieuwe ontwikkelingen komen er op ons af?
Via een inventarisatiedocument, hebben we ook de interviews met de gemeentelijke organisatie verwerkt in de Notitie Vertrekpunten.
Daarnaast hebben we onszelf in de Notitie Vertrekpunten de vraag gesteld hoever we vooruit willen kijken in de omgevingsvisie. Als richtpunt is daar uit gekomen het jaar 2040. Maar bij sommige thema’s kiezen we een andere horizon. Zo kijken we bij de thema’s energie en klimaat zelfs door naar 2050. Verder bevat de Notitie Vertrekpunten een plan van aanpak en een planning. De gemeenteraad heeft de Notitie Vertrekpunten Omgevingsvisie vastgesteld op 24 september 2020.
Notitie Vertrekpunten Omgevingsvisie
Op basis van de Notitie Vertrekpunten hebben we de vraag gesteld: bij welke onderwerpen hebben we de inbreng vanuit de samenleving nodig? Als eerste stap hierbij hebben we in februari 2021 de Maand van de Omgevingsvisie georganiseerd. Tijdens deze maand heeft iedere inwoner op allerlei manieren zijn of haar inbreng kunnen geven door mee te denken en mee te praten. Naast een enquête, organiseerden we aanvullend een kleur- en tekenwedstrijd voor kinderen.
Meedoen tijdens de Meedenkavonden
Naar aanleiding van de resultaten van de enquête hebben we de Meedenkavonden vormgegeven. Alle inwoners van de gemeente Bunschoten ontvingen via een losse themakrant Omgevingsvisie de uitnodiging om mee te doen. Hoe zie u de toekomst van de gemeente Bunschoten? Wat vindt u belangrijk voor de gemeente Bunschoten, voor uw wijk en voor uw omgeving? Hoe ziet uw leven er over 20 jaar uit?
Samen met inwoners, bedrijven en organisaties dachten we tijdens de vier Meedenkavonden na over de vraag hoe onze gemeente de komende twintig jaar verandert en wat dat betekent voor de omgeving. Bijvoorbeeld als het gaat om wonen en voorzieningen in de wijk, bereikbaarheid, gezond leven, werken en ondernemen in de gemeente. Of om groen, water, het klimaat en nieuwe energie. Hebben we straks in elke wijk genoeg voorzieningen? Hoe kunnen we de bereikbaarheid verbeteren? Zijn onze huizen dan allemaal van het gas af? En hoe werken en ondernemen we straks in onze gemeente? Daarover gingen we met elkaar in gesprek tijdens de Meedenkavonden. Helaas waren we door de strenge Coronamaatregelen genoodzaakt om de Meedenkavonden digitaal te laten plaatsvinden.
Bent u benieuwd naar de uitkomsten van de Meedenkavond? Lees hier de verslagen.
Verslag Meedenkavond 1
Verslag Meedenkavond 2
Verslag Meedenkavond 3
Verslag Meedenkavond 4
Botsingen uitdiepen
Na de eerste ronde Meedenkavonden zijn we gaan schrijven aan de tekst van de omgevingsvisie. Daarbij hebben we drie Toekomstbeelden geformuleerd. Hoe willen wij dat de gemeente Bunschoten er in 2040 uitziet? In die Toekomstbeelden werden een aantal dilemma’s, botsingen, zichtbaar die in december 2021 met de gemeenteraad (commissie ruimte) zijn besproken. Aansluitend heeft in januari 2022 een tweede ronde participatie plaatsgevonden. We hebben opnieuw twee Meedenkavonden georganiseerd. Eén voor bewoners in het algemeen en één voor belanghebbende organisaties. We hebben daarbij de samenleving gevraagd om te reageren op de Toekomstbeelden: roepen ze herkenning op, missen we nog iets en wat moeten we concreet gaan doen om de Toekomstbeelden werkelijkheid te laten worden?
Vertalen naar ambities
De resultaten van het gesprek met de gemeenteraad en van de tweede ronde participatie hebben we vertaald in de tekst van deze omgevingsvisie. Daarbij hebben we de Toekomstbeelden omgezet naar ambities. Vervolgens hebben we onze buurgemeenten, de provincie en onze ketenpartners de gelegenheid gegeven op de teksten te reageren.
Milieuimpactbeoordeling
Bij het opstellen van een omgevingsvisie is het belangrijk om de effecten op de fysieke leefomgeving mee te nemen in de keuzes die we maken. Deze effecten zijn in beeld gebracht via een milieuimpactbeoordeling. Om de effecten goed te kunnen bepalen, hebben we eerst de huidige staat van de leefomgeving in beeld gebracht. Hierin is de situatie in de gemeente Bunschoten zichtbaar voor veel onderwerpen, zoals luchtkwaliteit, natuur en energietransitie. In de milieuimpactbeoordeling zijn de gemaakte keuzes en ambities samen beoordeeld op de gevolgen voor het milieu. De stappen die we gaan zetten om de ambities waar te maken, zullen vervolgens zo concreet mogelijk worden gemaakt. Hierdoor is het monitoren van de ambities mogelijk, een belangrijk onderdeel van de Omgevingswet. De milieuimpactbeoordeling ligt samen met de omgevingsvisie ter inzage.
Besluitvorming en zienswijzen
De omgevingsvisie is het resultaat van de inbreng uit alle stappen die we hebben doorlopen. De ontwerp omgevingsvisie heeft ter inzage gelegen van 19 januari t/m 2 maart 2023. Iedereen heeft in deze periode de kans om op de ontwerp-omgevingsvisie te reageren. Een samenvatting van de ontvangen reacties (zienswijzen) wordt daarna gepubliceerd. U kunt uw zienswijze ook via deze website indienen via de contactpagina.
1e wijziging Omgevingsvisie Bunschoten 2040.
Op 2 november 2023 heeft de raad een 1e wijziging van de Omgevingsvisie Bunschoten 2040 doorgevoerd. Op 2 plekken in de Omgevingsvisie zijn het aantal woningen voor Eemdijk-Oost gewijzigd van 64 naar 72.