Onze gemeente biedt veel mogelijkheden op het gebied van recreatie en toerisme. Nog niet al die mogelijkheden worden tot nu toe optimaal benut. Om die reden zetten we in op het versterken van recreatie en toerisme in onze gemeente. Onderstaand beschrijven we hoe we dat doen.
Wat is recreatie en toerisme?
Onder recreatie verstaan we alle mogelijkheden voor eigen inwoners om hun vrije tijd te besteden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van sport of cultuur, maar ook via wandelen en varen. Onder toerisme verstaan we mensen die niet in de gemeente Bunschoten wonen, maar er wel naartoe gaan om daar hun vrije tijd te besteden.
Onderdeel van dit thema zijn evenementen. Evenementen zijn van betekenis voor een buurt, een kern en voor onze gemeente. Niet alleen vanuit toeristisch, recreatief, sociaal-cultureel of economisch oogpunt, maar ook uit promotioneel opzicht. De bekendheid van een evenement draagt bij aan de bekendheid van de locatie; de waardering voor het evenement is mede bepalend voor het imago van de buurt, de kern of onze gemeente.
Waar staat Bunschoten nu?
Recreatie en toerisme is een groeiende markt. De gemeente Bunschoten speelt daar nog onvoldoende op in. Verblijfsrecreatie is in de gemeente nauwelijks aanwezig. Er is binnen de gemeente slechts één camping. De gemeente is vooral aantrekkelijk voor dagrecreatie en als toeristische bestemming. Er zijn fiets- en wandelpaden en er is met het randmeer, de Eem en de Laak, aantrekkelijk water om te recreëren. En vooral Spakenburg beschikt over een gezellig en aantrekkelijk centrum, met als opvallende bijzonderheid de Botterhaven en een jachthaven met alle benodigde voorzieningen. Voor de dagrecreant richt het beleid van de gemeente zich intussen meer op beheer dan op ontwikkeling.
De gemeente Bunschoten kent twee musea en heeft geen theater. Verder zijn er door het hele jaar heen georganiseerde evenementen en toeristische activiteiten zoals o.a. de Spakenburgse zaterdagmarkt, Visserijdag en Spakenburgse Dagen. Dit zijn enorme trekkers voor het toerisme in de gemeente. Waar thema’s als “kunst” en “muziek” wellicht meer aandacht verdienen, is Bunschoten-Spakenburg vanuit een oogpunt van cultuurhistorie en erfgoed rijk bedeeld en zeer interessant voor de liefhebber. Dat is ook een krachtig middel voor de marketing en promotie van de gemeente.
Wat komt er op ons af?
Een kenmerk van het thema recreatie en toerisme is dat ontwikkelingen snel gaan. Het thema is trendgevoelig. De sector groeit en is sterk afhankelijk van de ruimte die mensen hebben om geld uit te geven aan leuke dingen. De vraag naar duurzame vormen van recreatie en toerisme en ‘groene vakanties’ neemt toe.
Algemeen zien we de landelijke trend dat bedrijven steeds meer zoeken naar unieke concepten of nieuwe ideeën. Daarmee proberen bedrijven zich te onderscheiden van anderen. Ook zien we meer totaalconcepten ontstaan (al dan niet samengesteld uit verschillende activiteiten bij verschillende bedrijven). Voor dit laatste is een goed ontwikkeld netwerk van recreatiemogelijkheden nodig. De vraag naar totaalconcepten kan ervoor zorgen dat grenzen tussen sectoren/activiteiten minder worden. Hier liggen ook in de gemeente Bunschoten kansen. Voor (agrarische) bedrijven in het buitengebied bestaan mogelijkheden om nevenfuncties te beginnen die op toeristen en recreanten gericht zijn, bijvoorbeeld een bed & breakfast of een boerenwinkel.
Hoe zien we de toekomst?
De gemeente Bunschoten kiest er niet voor om zich te richten op massatoerisme. De gemeente heeft niet de ambitie om een toeristische trekpleister zoals Volendam te worden. De gemeente zet in op de kwaliteitstoerist en op meerdaags toerisme, waarbij toeristische kansen voorzichtig en passend worden benut, gelet op de wens om het karakter, het woongenot en de zondagsrust te behouden. Zo zijn er recent (rondom 2020) enkele B&B-voorzieningen bij gekomen. Dit zal voorlopig voldoende zijn, maar het is realistisch dat er tot 2040 een enkel hotel of B&B extra wordt gerealiseerd in de gemeente. Ook op lange termijn blijft de inzet gericht op de kwaliteitstoerist en meerdaags toerisme, die ook meer te besteden heeft. Dat betekent dat de voorzieningen daarvoor op orde moeten zijn, zoals de recreatiemogelijkheden op het water. Nagedacht moet worden over uitbouw van voorzieningen en evenementen op gebied van cultuur, kunst en muziek op een wijze die typisch zijn voor de gemeente Bunschoten.
Verder kan worden gedacht over innovatieve mogelijkheden voor toerisme en het scheppen van een link tussen handel en toerisme, zoals het promoten van lokale producten (op de markt).
Andere ontwikkelingen die we willen zijn:
- het realiseren van een verbinding met de Amersfoortseweg voor fietsers en voetgangers (Zevenhuizerstraat / Vathorst-Bovenduist) in het poldergebied tegen de A1 (achter Voestalpine en de Zevenhuizerstraat);
- het realiseren van een sloepennetwerk, met laadpalen voor elektrisch varende sloepen (vergelijk het project Laakzone);
- het nog beter zichtbaar maken van de botterwerf en -haven;
- zorgen voor een voldoende groot aanbod aan kwalitatief goede horeca, met veel ruimte voor terrassen;
- betere stallingsmogelijkheden voor de fiets in het centrum van Spakenburg;
- een meer aantrekkelijke en gastvrije entree van het centrum van Spakenburg;
- verlenging en verspreiding van het seizoen, zodat ook in de winter toeristen Bunschoten-Spakenburg een aantrekkelijke bestemming vinden;
- meer evenementen in het centrum van Spakenburg;
- meer en kwalitatief goede wandel- en fietspaden;
- versterking van de recreatieve verbinding met Flevoland/ (De Eemhof);
- meer mogelijkheden om aan en op het water te recreëren.
Relatie met: Cultuurhistorie en erfgoed, Leefbaarheid en gezondheid, Werken en ondernemen, Wonen, Natuur en landschap