Wij zijn de rentmeesters van onze leefomgeving en zetten ons samen in om deze voor de toekomstige generaties leefbaar te houden. Onze economie van de toekomst is toekomstbestendig. Comfortabel en veilig, zijn we bestand tegen extreem weer.
Blijvend leefbaar voor nieuwe generaties
Wij zijn de rentmeesters van onze leefomgeving en zetten ons samen in om deze voor de toekomstige generaties leefbaar te houden. Onze economie van de toekomst is toekomstbestendig. Comfortabel en veilig, zijn we bestand tegen extreem weer. We waarderen de natuur en de gezonde leefomgeving die het ons geeft. Voedsel, materialen, water en duurzame energie zijn er voldoende en hierin is onze economie zoveel mogelijk zelfstandig. Verduurzaming gaat hand in hand met een evenredige verdeling van lusten en lasten. Dit betekent dat we financiële participatie van de samenleving bij projecten belangrijk vinden.
Bij het ontwikkelen van beleid en het maken van plannen met het oog op een duurzame toekomst, vinden we een goede samenwerking met de provincie Utrecht, de gemeenten in de regio en onze ketenpartners van groot belang. De opgaven en uitdagingen zijn (veel) groter dan onze gemeentegrenzen.
Duurzame ontwikkeling
We zetten in op duurzame ontwikkeling. Onze woningen en bedrijven voldoen in de toekomst allemaal aan de op dat moment geldende duurzaamheidseisen. Overal waar dat kan liggen zonnepanelen op onze daken. Door onze inzet op besparen en isoleren zijn onze woningen en bedrijven zuinig in energieverbruik. We benutten de randen van bedrijventerreinen en de randen van onze infrastructuur voor grootschalige duurzame opwek van elektriciteit. Grootschalige windmolens komen in onze gemeente niet voor. We zijn goed onderweg met de overgang naar een nieuwe duurzame warmtevoorziening voor onze gemeente.
In de woonomgeving zijn geen tuinen meer voor het overgrote deel verhard. In de openbare ruimte is overal waar dat kan de opvang van regenwater afgekoppeld van het (vuilwater)riool. Door de aanwezigheid van veel groen kan het regenwater goed worden opgevangen en hebben we weinig last van hittestress. Door het tijdig treffen van maatregelen treedt er geen bodemdaling op. We beschikken over meer “plas en dras” in het buitengebied. De biodiversiteit in onze gemeente is groter geworden, vooral in het buitengebied. Dat doen we door aandacht te schenken aan natuurinclusief ontwikkelen.
Wat gaan we doen?
- Omgevingsprogramma duurzaamheid opstellen: Met het oog op een duurzame ontwikkeling van onze gemeente, zorgen we voor beleid dat ons in staat stelt tussendoelen te formuleren en concreet te maken. Daarbij willen we voldoen aan de landelijke richtlijnen en wettelijke kaders. We denken dat beleid op termijn op te nemen in een integraal omgevingsprogramma duurzaamheid, met als onderdelen energie, circulariteit en klimaatadaptatie. Bij het uitwerken van beleid betrekken we vroegtijdig de samenleving. Daarbij streven we actief naar een evenredige vertegenwoordiging van alle belanghebbenden. Het vastgestelde beleid verwerken we in ons omgevingsplan.
- Duurzaamheid stimuleren met win-win: Initiatieven voor verduurzaming willen we zorgvuldig afwegen en inpassen, waarbij behoud en bescherming van het landschap uitgangspunt is. Bij het verduurzamen van onze energievoorziening zetten we allereerst in op plekken waar de impact op de omgeving zo klein mogelijk is, zoals isoleren en besparen. Concreet doel is dat alle woningen en bedrijven in 2035 duurzaam zijn geïsoleerd. Ook stimuleren we het leggen van zonnepanelen op daken van bijvoorbeeld veestallen en woningen. Daarbij zetten we in op informeren, stimuleren, enthousiasmeren. We ontwikkelen financiële prikkels. Opbrengsten uit verduurzaming van de energievoorziening komen mede ten goede aan onze gemeenschap. Als gemeente geven we het goede voorbeeld, door bijvoorbeeld duurzaam in te kopen.
- Zichtbare circulaire economie creëren: We werken aan een circulaire economie, in samenwerking met onze inwoners en organisaties. We stimuleren het betrekken van ons voedsel uit de omliggende regio, waarmee we ook de toekomstbestendigheid van onze agrarische bedrijven bevorderen. We zorgen ervoor dat er in 2040 geen daken van agrariërs meer zijn waarop asbest voorkomt. We geven meer aandacht aan het thema circulariteit door educatie over bijvoorbeeld recyclen en hergebruik. De jeugd inspireren we tot het duurzaam bezig zijn met materialen.
- Bewustwording creëren over de natuur en biodiversiteit: We informeren onze burgers en bedrijven over het belang van de natuurlijke omgeving en biodiversiteit. De gemeente geeft voorlichting en kan (mede-)financierder zijn van initiatieven op het gebied van duurzame en natuurinclusieve ontwikkeling. We nemen maatregelen om biodiversiteit te bevorderen. In het kader van bewustwording betrekken we bijvoorbeeld de jeugd door educatie in natuurgebieden. Daarnaast bieden we locaties voor moestuinen aan.
- Klimaatadaptatiemaatregelen nemen: We ontwikkelen beleid voor klimaatadaptieve maatregelen. Bijvoorbeeld het tegengaan van het verharden van tuinen of van parkeerplaatsen bij bedrijven. We zorgen voor voldoende groen in de leefomgeving, met afwisselende ommetjes. Mede vanwege het veranderende klimaat, nemen we tijdig maatregelen om onze leefomgeving veilig, gezond en leefbaar te houden. We gaan concretere plannen maken en geld beschikbaar stellen voor het opvangen van de gevolgen van extreem weer. Dit gaan we door middel van regels vastleggen in het omgevingsplan. In overleg met het waterschap en onze buurgemeenten maken we beleid dat ervoor zorgt dat de kwaliteiten in ons buitengebied worden geborgd en verbeterd, op zo’n manier dat er geen bodemdaling optreedt.