We zijn een werkelijk inclusieve samenleving, waarin iedereen meedoet, met voldoende en ruimte voor ontspanning. De inrichting van onze leefomgeving is gericht op ontmoeten, voldoende mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding en ontspanning, ook voor mensen met een beperking. We beschikken over genoeg speelplaatsen voor onze jeugd, met een goede spreiding over de gemeente. Er is ruimte voor kunstuitingen en cultuurparticipatie. Deze zijn ook zichtbaar in de publieke ruimte.
Een inclusieve samenleving
We willen een werkelijk inclusieve samenleving zijn, waarin iedereen meedoet, met voldoende groen en ruimte voor ontspanning. De inrichting van onze leefomgeving is gericht op ontmoeten en afwisselende ommetjes voor wandelen en fietsen. Ook voor mensen met een beperking. We beschikken over genoeg speelplaatsen voor onze jeugd, met een goede spreiding over de gemeente. Er is ruimte voor kunstuitingen en cultuurparticipatie Deze zijn ook zichtbaar in de publieke ruimte. Een goede samenwerking met en binnen de kunst en cultuursector vinden we belangrijk. Er zijn voldoende voorzieningen voor ouderen, maar ook voor jongeren. We zorgen ervoor dat er voldoende geschikte mogelijkheden zijn om te sporten voor iedereen, zowel binnen als buiten. Ook in 2040 zijn we nog altijd trots op onze (sport)cultuur.
Sociale samenhang
We blijven groot belang hechten aan de sociale samenhang in de samenleving. Deze is heel waardevol en is echt een kracht van Bunschoten. De onderlinge banden zijn sterk en het omzien naar elkaar hoort bij Bunschoten. Onze ambitie is om dit te behouden, aan te vullen en te versterken. We beseffen dat er bepaalde groepen in onze samenleving zijn die daarbij extra aandacht nodig hebben. Mensen die nieuw in Bunschoten binnenkomen voelen zich welkom.
Wat gaan we doen?
- We zorgen ervoor dat iedereen zich welkom voelt en mee kan doen in onze hechte gemeenschap. Dit doen we door ons verenigingsleven (inclusief de kerkgemeenschappen) vitaal te houden en de daarvoor noodzakelijk voorzieningen op peil te houden.
- We stimuleren een gezonde leefstijl, met voldoende beweging en een gezonde balans tussen werken en ontspannen. Ook beschermen we de gezondheid van onze inwoners door een gezonde inrichting van de leefomgeving, onder andere door in te zetten op (bewustwording van het belang van) voldoende groen. We denken aan een omgevingsprogramma gezonde leefomgeving om dit concreet te maken.
- We zetten ons actief in op aandacht voor en het beschermen van onze jeugd tegen verslavende middelen.
- We beschermen en bevorderen de sociale veiligheid en het omzien naar elkaar.
- Om ontmoeting te bevorderen zorgen we voor binnenvoorzieningen voor een zo breed mogelijke doelgroep en faciliteren we de ontwikkeling van buurthuizen of inloopfuncties.
- We scheppen meer gelegenheid voor ontmoeting in de openbare ruimte, zowel voor jong als oud, waarbij we ook jongeren en ouderen met elkaar in contact brengen.
- We hebben oog voor onze jeugd; zij zijn tenslotte de toekomst! We spannen ons in om perspectief, onderlinge verbindingen en mogelijkheden tot ontspanning te bieden aan onze jeugd, waaronder voldoende geschikte speelplaatsen. We zetten ons actief in op aandacht voor en het beschermen van de gezondheid van onze jeugd (denk aan voorkomen van verslaving) door voorzieningen te ontwikkelen die daarbij helpend kunnen zijn.
- We stimuleren de samenwerking tussen en met partijen die op het gebied van kunst en cultuur actief zijn en bevorderen de deelname van de samenleving daaraan.
- De rol van de gemeente bij het in stand houden en voorzien in de voorzieningen die nodig zijn om onze doelen te bereiken varieert, afhankelijk van de aard van de voorziening; van initiërend met regie en realisatie door de gemeente, tot faciliterend om derden in staat te stellen de voorziening te realiseren.
- Na afloop van de looptijd van de huidige woonvisie, maken we een omgevingsprogramma wonen. Daarin staat wat we willen toevoegen qua woonconcepten (o.a. creatieve woonvormen) en woonruimte, gelet op de demografische ontwikkelingen en de woonbehoefte. Dit is belangrijk om ook straks een voldoende betaalbare en toekomstbestendige woningvoorraad te behouden. Het omgevingsprogramma wonen schenkt ook aandacht aan het bereiken van de gewenste kwaliteiten van de leefomgeving, met het oog op prettig wonen in Bunschoten.
- Bij het treffen van maatregelen in de leefomgeving zorgen we voor toegankelijkheid voor iedereen.
- Om ouderen in staat te stellen langer op een aangename wijze zelfstandig te blijven wonen, schenken we aandacht aan:
- toegankelijkheid van woningen en de openbare ruimte;
- het dementievriendelijk inrichten van het openbaar gebied;
- het beschikbaar zijn van hulp en toezicht;
- meer geclusterde vormen van bouwen en/of meergeneratie bouwen.
- In het omgevingsplan nemen we regels op die ervoor zorgen dat onze luchtkwaliteit goed blijft en dat er in de woonomgeving geen nieuwe hinder kan ontstaan als gevolg van geluid en geur, waarbij we bestaande hinder willen terugdringen. Ons uitgangspunt is dat nieuwe ontwikkelingen in elk geval niet mogen leiden tot een verslechtering van de milieukwaliteiten. Ook moet het omgevingsplan ervoor zorgen dat onze inwoners geen veiligheidsrisico’s lopen als gevolg van de aanwezige bedrijvigheid.
- We gaan de omgeving nog meer en vroeger betrekken bij toekomstige ontwikkelingen in de openbare ruimte. We zorgen ervoor dat de inbreng vanuit de samenleving een representatieve afspiegeling van de belangen vertegenwoordigt. Daarbij is ook oog voor participatie van jongeren.
- We zorgen voor een goede samenwerking met omliggende gemeenten en de provincie.
- We stimuleren inwoners om actief mee te doen in de gemeente en zelf te komen met initiatieven om de leefomgeving te verbeteren.
- We onderzoeken in hoeverre een gericht subsidiebeleid kan bijdragen aan het realiseren van de hiervoor genoemde ambities.