Bunschoten kenmerkt zich door een dorps karakter, kleinschalig, niet te dicht bebouwd, met een vitale economie. In de leefomgeving is voldoende groen aanwezig. De omgeving ziet er netjes en verzorgd uit. Mensen voelen zich er veilig.
Een gemeente met karakter
Bunschoten kenmerkt zich in 2040 nog steeds door een dorps karakter, kleinschalig, niet te dicht bebouwd, met een vitale economie. In de leefomgeving is voldoende groen aanwezig. De omgeving ziet er netjes en verzorgd uit. Mensen voelen zich er veilig. Bij het bouwen van nieuwe woningen hebben we ons vooral gericht op de eigen woningbehoefte, waarbij we niettemin oog hebben gehouden voor het feit dat we onderdeel zijn van een regio met een woningmarkt die groter is dan de eigen gemeente. We zoeken naar een bouwstijl dat het typische karakter van de gemeente Bunschoten benadrukt. Erfgoed dat voor ons van cultuurhistorische waarde is, beschermen en onderhouden we. Daarbij willen we dat nuttig gebruik daarvan mogelijk blijft. We willen dat elke weggebruiker zich in Bunschoten veilig kan verplaatsen.
Onze (sport)cultuur is zichtbaar aanwezig in het dorp in de vorm van sportparken en beweegplaatsen in de openbare ruimte. Spakenburg is herkenbaar als watersportdorp met een mooi en herkenbaar waterfront. Het Eemmeer is geschikt voor recreatievaart en het houden van zeilwedstrijden voor onder andere de Bruine Vloot. De vaargeul van het Eemmeer is geschikt voor de beroepsvaart. Het water is schoon en helder.
Open landschap
Het landschap in ons buitengebied is nog steeds extreem open, als een van de belangrijkste kernkwaliteiten van het poldergebied. We beschikken over een gezonde en duurzame agrarische sector, met in het landschap passende opstallen. Op sommige locaties zijn nieuwe (neven) activiteiten ontstaan die zorgvuldig in het landschap zijn ingepast. Bij het vormgeven aan het landschap van de toekomst willen we actief samenwerken met de provincie en met onze partners en buren in de regio.
Aantrekkelijk voor ondernemers
Voor ondernemers is Bunschoten aantrekkelijk, ondernemersgericht, bereikbaar en gastvrij. Onze bedrijventerreinen voldoen aan de eisen van de tijd en dragen bij aan een aantrekkelijk vestigingsklimaat. Er is een goede aansluiting tussen aanbod en vraag op de arbeidsmarkt. De agrarische sector is nog altijd de belangrijkste economische drager van het buitengebied, waarnaast andere passende functies een plek hebben gekregen.
Zelfstandig en bestuurskrachtig
Als gemeente beschikken we over een unieke identiteit, geworteld in een rijke historie. Dat willen we vasthouden en daarom vinden we het belangrijk om een zelfstandige gemeente te blijven. We beseffen dat we ons moeten inspannen voor het behoud van voldoende bestuurskracht, om onze opgaven en taken in de toekomst goed te kunnen vervullen. Daarbij blijven we zorgdragen voor een gezonde financiële huishouding.
Wat gaan we doen?
- We zetten in op behoud van het agrarisch karakter van het buitengebied. Vestiging van andere bedrijven is mogelijk als deze aansluiten bij het bestaande karakter en identiteit van het buitengebied.
- We bieden agrarische bedrijven de mogelijkheid om zich te kunnen blijven ontwikkelen, waarbij we in het kader van verduurzaming ook ruimte willen maken voor alternatieve vormen van landbouw. We zijn ons ervan bewust dat wet- en regelgeving beperkingen stellen aan de ontwikkelmogelijkheden. Ook bieden wij mogelijkheden om passende nevenactiviteiten te ontwikkelen, zolang de hoofdtak agrarisch blijft. Op die manier borgen we een vitaal platteland.
- Daar waar dat passend is, werken we in het omgevingsplan met aanduidingen die moeten borgen dat karakteristieken op het gebied van landschap, cultuurhistorie en erfgoed behouden blijven, zoals het klassieke verkavelingspatroon.
- We letten er bij de bouw van woningen op dat het past bij het gemeentelijke karakter.
- Er moet een visie komen op de toekomst van mogelijke inbreidings- en uitbreidingslocaties; welke locaties willen we bebouwen en welke locaties willen we groen houden of inrichten?
- Er kan hoger gebouwd worden om groen te behouden, zolang het past bij de omgeving en schaal van Bunschoten. Hoogteaccenten (maximaal 6 lagen) zijn alleen denkbaar op daarvoor passende plaatsen, zoals aan de randen van de uitbreidingslocaties.
- We zorgen voor een gezond ondernemersklimaat, met vitale bedrijventerreinen, die ook ruimte bieden voor nieuw ondernemerschap en innovatie. Er is plaats voor woon-/werkcombinaties.
- We koesteren en versterken de kwaliteiten van het centrum van Spakenburg. Als de looptijd van de huidige centrumvisie is verstreken, werken we het gewenste toekomstperspectief uit in een omgevingsprogramma centrum.
- De gemeente zet in op de kwaliteitstoerist en op meerdaags toerisme, waarbij toeristische kansen voorzichtig en passend worden benut, gelet op de wens om het karakter, het woongenot en de zondagsrust te behouden.
- We willen voorzieningen en evenementen op het gebied van cultuur, kunst en muziek verder ontwikkelen, zodanig dat dit past bij de lokale identiteit.
- Via de regels in het omgevingsplan zorgen we ervoor dat onze leefomgeving schoon, heel en veilig blijft.
- Bij nieuwe ontwikkelingen houden we voldoende afstand tot risicobronnen en letten we goed op het voorkomen en beperken van veiligheidsrisico’s.
- We werken aan een goed bereikbare gemeente vanuit alle richtingen, voor zowel openbaar- als privé-vervoer. Onze infrastructuur is goed ingepast in de omgeving en is zo ingericht dat dit een veilig gebruik zoveel mogelijk waarborgt.
- De kwaliteit en breedte van wegen in het buitengebied moet voldoende zijn om de veiligheid van alle weggebruikers te garanderen. Hierbij wordt gelet op het toenemende recreatieve gebruik en de toenemende zwaarte van het landbouwverkeer.
- Zo mogelijk samen met onze buurgemeenten binnen het gebied Arkemheen – Eemland, maken we een omgevingsprogramma landelijk gebied voor ons buitengebied. Rekening houdend met inbreng vanuit regionale gebiedsprocessen, wordt hierin:
- binnen het doel om de kenmerkende openheid van het buitengebied te behouden en in het besef dat het buitengebied in de toekomst niet alleen een productiegebied kan zijn, nagegaan welke kwaliteiten en functies in de toekomst nodig zijn om het gebruik door de diverse doelgroepen te faciliteren, waaronder ook de inwoners van Amersfoort;
tegemoet gekomen aan de wensen voor het gebruik ervan door onze inwoners, zoals het nagaan van de mogelijkheden voor bijvoorbeeld de aanleg van een (voedsel)bos of van ruiterpaden;
gekeken hoe het agrarisch karakter van het polderlandschap kan worden geborgd. Uitdagingen liggen in de biodiversiteit, de circulariteit, het terugbrengen van de stikstofuitstoot en een duurzame toekomst van de agrariër.
- We betrekken de omgeving en onze ketenpartners vroegtijdig bij nieuwe ontwikkelingen in de openbare ruimte. Daarbij streven we actief naar een goede afspiegeling van de belanghebbenden.
- Voor zover dat voor bepaalde gebieden nodig is, werken we deze omgevingsvisie uit in gebiedsprogramma’s, om een op maat toegesneden integrale aanpak mogelijk te maken.